Teremtés Hete - 2015: Tények, Napi tervek - 2. nap
Tények
- Egy
sok húst fogyasztó személy étkezésből eredő környezeti
lábnyoma duplája egy vegetáriánusénak. Ha valaki nem mond le a
húsról, de kiegyensúlyozottan étkezik, az egészségének is
használ, és kb. harmadával csökkentheti az élelmezéshez kötődő
ökológiai lábnyomát.
- A
világon megtermelt élelmiszerek mintegy harmada hulladék lesz. A
pazarlásnak a kisebbik fele az, ami az asztalunkról kerül a
kukába. A veszteségek kétharmada a feldolgozás során képződik.
Minél feldolgozottabb ételt vásárolunk, annál inkább
hozzájárulunk a veszteségekhez.
- A
globális édesvíz-felhasználás 70%-át öntözés teszi ki.
Egyes fejlődő országokban ez 90%-ot is elérhet, míg a fejlett
világban ez 50% körül mozog. Az étkezés jelenti a legnagyobb
vízigényt. 1 kg krumpli megtermelése 900 l vizet igényel, 1 kg
rizs 3400 l-t, míg egy kg marhahús 15500 l-t.
Napi
terv
- Ma
lemondok valami távolról érkezett fogyasztási cikkről (kávé,
tea, csoki, déligyümölcs).
- Ma
lemondok arról a kényelemről, amit a sokszorosan csomagolt
élelmiszerek jelentenek és lédig vagy kimért dolgokat vásárolok.
- Ma
lemondok az autóhasználat kényelméről, tömegközlekedést vagy
kerékpárt választva - az így felhasznált többletidőben Isten
képét keresem a közlekedés többi résztvevőjében
- Ma
lemondok a közelben, egy helyben, nagy választékból való
vásárlás kényelméről és megoldom, hogy termelőtől
vásárolhassak
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése