2017. szeptember 25., hétfő

Teremtés Hete - 2017; Ökológiai megtérés



1. nap - Az vagy, amit keresel


MEDITÁCIÓ
Alapige: Lk 19,1-10

Az vagy, amit keresel – gondolják sokan. Az vagy, amennyi pénzt keresel? Vagy az vagy, amit a szíveddel lelkeddel keresel? Ha teljes hiteddel kutatod és keresed, akkor már azzá is váltál.
     Zákeus kis termetű ember volt. Kisebbrendűségi komplexusa is lehetett. Nem ér föl a többiekhez; kis ember nem is lehet olyan értékes, mint a nagyok; mindenkire föl kell néznie. Hát kompenzált. Segédeszközt is igénybe vett hozzá: a pénzt. Mászott fölfelé a
ranglétrán egyre magasabbra, mindegy, hogy mi az ára. Megalkudni és megegyezni a megszálló hatalommal, kiszolgálni, közben a maga zsebét jól megtömni, a nemzetét, vallását és hitét elárulva. Nem számít. A Római birodalmat kiszolgálók sorában fővámszedő lett.
     Egy korrupt politikai rendszerben minél magasabbra tör valaki, annál nagyobb a bűnrészessége. Fővámszedő az lehetett, aki a legnagyobb összeg beszolgáltatását ígérte a megbízóinak, akiktől a vállalkozását bérelte. Alkalmazottai a vámszedők erőszakkal szedték össze neki a megkívánt vámot. Gazdag lett. De hiába. A világ pénze sem elég. Semmi nem elég. Elege is lett mindenből, egész életéből. Ez a paradoxon a mohó vagyongyűjtésben. Eközben is kicsi maradt, szegény lelkű és boldogtalan. Hitt Istenben, mint mindenki akkor, és félt is tőle, hogy egyszer baj lesz istentelen, önző embertelensége miatt.
     Senki nem szerette, nem néztek fel rá, inkább megvetették. Ő sem szerette önmagát. Megérett a változásra, a megtérésre. Akkor jött arra Jézus és hozta Isten szeretetét. Mondták róla mindenfelé, hogy életgyógyító. Itt van az esély: Zákeus újra mászik fölfelé, de most egy fára, hogy lássa őt, de őt ne lássák.  Egyszer el kell jönnie a felismerésnek, az elnyomhatatlan kényszer érzetének, hogy így nem mehet tovább! Ám legyen nevetséges vagy gyerekes mások előtt, már nem számít! Változtatni kell!
     Jézus éppen ott áll meg előtte, és lehívja „a magasból”, hogy bemenjen hozzá. Hozzá, akihez tisztességes ember be nem tette a lábát. Jézus nem azért megy, hogy élvezze a mások eladósodása és megkárosítása árán épült luxusházát, pazar vendéglátását, hanem megváltani boldogtalan birtokosát. Hozzá jött, nála maradt és ettől minden megváltozott. A gyűlölt kizsákmányoló vagyona felét szétosztja a szegények között, és négyszeresét adja vissza a kizsarolt javaknak. Örömében messze túllépi az előírt törvényt, hiszen az ellopott javakat csak húsz százalékos kamattal kell visszaadni. Ha önként nem teszi, akkor a kötelező büntetés az elvett javak kétszeresének visszaszolgáltatása. Ő többet ad. Isten szeretete átrendezi a lelkét és a vagyonkezelését.
     A megtérés és a Krisztus követés kézzelfogható jele a javak testvéri elosztása. Mindegy, mekkora a vagyonod, nem tudod többé elnézni, hogy valaki melletted hiányt szenvedjen vagy nyomorogjon. A megváltottság nem csak a lélek állapota, hanem életmód. Képesség az igazságos osztozásra abból, amid van. A szeretet törvénye alapján. A kis ember és minden magával elégedetlen ember így lehet naggyá. Nem az vagyok, amit birtokolok, hanem az, amit odaadok.
     Mondják, hogy a pénztárcánk tér meg legutoljára. A vagyonkánkhoz való viszonyban a legnehezebb változtatni, akkor is, ha becsületes munkával és szorgalommal kerestük és gyűjtögettük azt. Megérdemlem, mert megdolgoztam érte. „Ma lett üdvössége ennek a háznak, mivelhogy ő is Ábrahám fia” (Lk 19,9) Jézus így rehabilitálja a megvetett gazembert, aki most talált rá élete értelmére és igazi helyére az emberek között, a társadalomban. Megtéréséből az egész város „profitált”.
Karsay Eszter
IMÁDKOZZUNK!
Teremtő Istenünk, téríts meg minket, hogy igazságosan éljünk földi javainkkal és képesek legyünk önzetlenül adni, lemondani. Hálát adnunk neked, aki gazdagon megáldottál minket. Segíts megértenünk, hogy javaink által a hiányt szenvedő embertársaink felé a te kinyújtott kezedként szolgálhatunk. Kérünk Téged, hallgass meg minket! Ámen
 
MŰVÉSZET
A fénykép New York-ban készült 2005-ben, a Wall Street közelében. A képen James Cooper tiszteletes látható, amint megérinti a remény gyökerét, azt a műalkotást, melyet Steve Tobin készített annak a szikomorfának az emlékére, mely csodával határos módon mentette meg a Szent Pál-templomot a Világkereskedelmi Központ ikertornyai elleni terrortámadás során. A hatalmas fa ugyanis visszatartotta a lezúduló törmelékeket, lefékezte a lökéshullámot így a templom sértetlen maradt. A műalkotás bronzból készült, egy fa gyökérzetét mintázza, a gyökerek mintha a felszín alatt folytatnák útjukat a képzeletünkben. A szobor megosztotta a helyi gyülekezetet, voltak akik csúnyának nevezték, és nemrég a szobor elkerült a templom oldala melletti térről.

TÉNYEK, ADATOK
A világban
  • Credit Suisse (CS) jelentése szerint az elmúlt egy évben is tovább nőttek a világon a vagyoni egyenlőtlenségek. Széles bázisú kutatások alapján úgy tűnik, hogy mostanra az emberiség leggazdagabb 1%-a birtokolja a világ vagyonának felét (48%-át). Eközben a világ lakosságának szegényebbik fele együtt csak a teljes vagyon 1%-a felett rendelkezik, míg a felső 10%-nál van a vagyon 87%-a.
  • A CS jelentése kimutatja, hogy mekkora vagyonnal lehet bekerülni az emberiség leggazdagabbjai közé. A felső 50%-ba tartozáshoz elég, ha a teljes vagyonunk (autóval, házzal, mindennel együtt) eléri a 3650 dollárt (876 ezer forintot). A leggazdagabb 10% kapuja már 77 ezer dollár (kb. 18,5 millió forint), a legfelső 1% pedig 798 ezer dollárnál (191,5 millió forint) kezdődik.
  • A szegények annak ellenére is egyre szegényebbek, hogy a világ teljes vagyona továbbra is növekszik, a 2000-ben mért szinthez képest mostanra megduplázódott a növekedés. Ez azonban szinte teljes egészében a gazdagokhoz vándorol.
  • A világ 62 leggazdagabb emberének vagyona felér a teljes népesség felének, azaz 3,5 milliárd embernek a vagyonával.
  • A világ országai közötti szakadék az ipari forradalom nyomán alakult ki, amely egyes nemzeteknek sokkal gyorsabb növekedést tett lehetővé, mint a többinek. Ezt az előnyüket a globalizáció kezdetéig megőrizték, de mára egyes hagyományosan szegény térségek nagyot léptek előre. Ezzel egyidejűleg világosan látható az is, hogy a globalizációt nem követi a mély társadalmi egyenlőtlenségek mérséklődése.
  • A népesség egészségi állapota és az azt meghatározó tényezők megjelenésében és tartalmában a születéskor várható átlagos élettartam és a jövedelmi viszonyok, a gazdasági fejlettség mutatói és az egészségügyi kiadások között szoros kölcsönhatások mutathatók ki. Ezek vonatkozásában markáns különbségek tárhatók fel az EU15 és az EU10 országok között.
Hazánkban
  • Magyarországon 2012-ben a 15 leggazdagabb ember vagyona 1.211 milliárd forint volt. Volt olyan, aki ebben az évben 65 milliárdot keresett. Eközben a közmunkabér 47.000 Ft volt.
  • Több mint háromszor akkora az egy főre jutó fogyasztása a magyar háztartások legfelső 20%-ának, mint a legszegényebbeknek. Utóbbiak lényegesen egészségtelenebbül táplálkoznak és a tartós fogyasztási cikkekkel való ellátottságuk is jóval gyengébb. Tavaly a leggazdagabb háztartások (legfelső jövedelmi ötöd) egy főre jutó havi kiadása meghaladta a 124 ezer forintot. Ehhez képest a legalsó ötödben mindössze 36.500 forintot költöttek fejenként, vagyis mindössze 30%-át annak, amit a leggazdagabbak megengedhettek maguknak. A fogyasztási szerkezet is jelentősen különbözik: az alsó jövedelmi ötödben a fogyasztás 58%-a élelmiszerre és rezsire megy el, ez az arány a felső ötödben csak 41%. Így arányaiban is több jut másra.

ÉLŐ PÉLDÁK, JÓ GYAKORLATOK
  • Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér! Igényeink nem mindig egyeznek a szükségleteinkkel. Könnyen becsaphatjuk magunkat úgy állítva be valamit, hogy az szükséglet, ami valójában igény.
  • Számos jó, segítő, értékadó kezdeményezés van. Érdemes ezekre felfigyelni, támogatni. Ajánljuk fel adónk 1%-át! Ezzel is támogathatjuk a szegényekkel, hátrányos helyzetben élők segítésével foglalkozó nonprofit alapítványokat, egyesületeket vagy segélyszervezeteket. Vannak adatbázisok (pl. nonprofit.hu) ahol tájékozódhatunk arról, hogy mely szervezeteknek van lehetőségünk felajánlani adónk 1%-át, illetve informálódhatunk hitelességükről, adószámukról is.
  • Segítség egyszeri pénzadománnyal! Egyszeri kisebb vagy nagyobb összeggel is hozzájárulhatunk egy-egy szervezet munkájához, rajtuk keresztül pedig a szegénységben élők helyzetének jobbításához. Népszerűek az adományvonalak is, amikor telefonhívásunkkal támogathatjuk őket egy előre meghatározott, kisebb összeggel.
  • Keressük fel a szegényekkel, hátrányos helyzetben élők segítésével foglalkozó szervezetek honlapjait, amelyeken bővebben is tájékozódhatunk arról, hogy mik a sürgős kéréseik, milyen aktuális adománygyűjtő akcióik vannak, vagy milyen más módokon tudnánk még segíteni. Érdemes lakóhelyünk közelében működő szervezetet választani, mert így csökkenthető az adományok szállításának a költsége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése