2018. július 29., vasárnap

Teljesítem egy kérésed! Mi legyen az?

"Azon az éjszakán megjelent Isten Salamonnak, és ezt mondta neki: Kérj valamit, én megadom neked. Salamon ezt felelte Istennek: Te nagy szeretettel bántál apámmal, Dáviddal, és engem tettél utána királlyá. Most azért, URam, Istenem, váljék valóra apámnak, Dávidnak adott ígéreted, mert te tettél engem e nép királyává, amely oly sok, mint a föld pora. Adj azért nekem bölcsességet és tudományt, hogy tudjam ennek a népnek az ügyeit intézni. Különben ki tudná kormányozni a te nagy népedet? Isten ezt felelte Salamonnak: Mivel ez volt a szívedben, és nem gazdagságot, vagyont és dicsőséget kértél, nem is gyűlölőid életét vagy hosszú életet kértél, hanem bölcsességet és tudományt kértél, hogy kormányozni tudd népemet, amelynek a királyává tettelek: ezért megadom neked a bölcsességet és a tudományt, sőt olyan gazdagságot, vagyont és dicsőséget is adok neked, amihez fogható nem volt és nem is lesz egy királynak sem, sem előtted, sem utánad."

A Salamon különleges bölcsességéről fennmaradt történetek között számon tartjuk Sába királynőjének látogatását, aki személyesen akart meggyőződni Salamon híréről, vagy a két civakodó anya közti igazságszolgáltatást, minek során az élő gyermek visszajutott igazi anyjához. Ismertek a példabeszédek, melyek közül több ma is él nyelvünkben közmondásként vagy szólásként, vagy a híres már-már erotikus tartalmú szerelmi dal, az Énekek Éneke.

Mai igénk pont arról szól, hogy miként szerezte meg Salamon ezt a rendkívüli bölcsességet. Gyermekkorunkban sokszor eljátszottunk a gondolattal, hogy ha teljesítené valaki egy kívánságunkat, mi lenne az ("Minden kívánságom teljesüljön!"😀)? Ilyenkor természetszerűleg azok a vágyak kerültek előtérbe, amiknek elérését önerőből lehetetlennek ítéltük. Mert hát minek pazarolni a kívánságot arra, amit amúgy is meg tudunk szerezni, nemde?
Salamon vágya az itteni leírás szerint NEM a gazdagság, vagyon, dicsőség, hosszú élet, vagy ellenségei halála, amik egy király számára természetes, egy ország számára pedig stabilitást jelentő tényezők lennének, hanem bölcsesség és tudomány. Mai szóval mondva az oktatás és a tudományos élet fejlesztésében látja uralkodása kiteljesedését, országa jövőjét. Milyen örök érvényű meglátás!
A következő pont a Miért? Mi volt a célja, mit látott meg, amiért így döntött? Talán azt látta meg, hogy az előbbieket önerejéből is képes elérni, ezért nem vágyott azokra. Az is lehet, hogy utóbbiak elérésének zálogát előbbiek meglétében látta, azaz ha bölcs és tudós, akkor meg tudja szerezni az áhított vagyont, dicsőséget, hosszú életet és ellenségei fejét.
Mégis  a kulcsot ebben kell keresnünk: "...váljék valóra [...] adott ígéreted..." Salamon minden döntése, szándéka és vágya elé helyezi Istent, az Ő adott szavát, ígéretét. Vele kezdi uralkodását.
Isten "ígérete" alatt két dologra is gondolhatunk 1Krón 17,7-14 alapján. Az egyik a templomépítés. Dávid, Salamon apja szeretett volna templomot építeni az Úrnak, de bűne miatt (ld. Betsabé) ezt nem tehette meg, viszont ígéretet kapott, hogy fia megépítheti a szent helyet. Salamon vágya, hogy befejezhesse azt, amit apja elkezdett.
A másik ígéret viszont, ami nagyságrendekkel magasztosabb és jelentősebb egy monumentális arannyal és drágakövekkel ékesített épületnél az örök királyságról szól. Jézus Krisztus uralmáról. A Mindenható már Dávidnak megígérte, hogy utódai közül támad az, akinek "trónja örökké szilárd lesz", akinek hatalmát nem dönthetik meg, akiről azt mondta: "atyja leszek neki, és ő a fiam lesz". A vak Bartimeus nem véletlenül látta meg Jézusban a Messiást: "Dávid Fia, Jézus, könyörülj rajtam!" A Jeruzsálembe bevonuló Krisztust nem véletlenül köszöntötték így: "Hozsánna a Dávid Fiának!" Ő, Jézus Krisztus Isten ígéreteinek alapja, az az alap, ahová oda kell állni, hogy minden onnan induljon, ott kezdődjön el. Ebben az ígéretben, Krisztus bűnökből megváltó szeretetében kell bíznunk, mielőtt elrontanánk életünket a saját irányításunk alá helyezve.
Vágyakozhatunk tehát vagyon, gazdagság, dicsőség, hosszú élet után, vagy arra, hogy végül egyedül maradjunk a csúcson, de kereshetjük szemünkkel, szívünkkel és akaratunkkal Jézus Krisztust is, hogy Ő megtaláljon, és elvezessen a tökéletes boldogságra és békességre.
Neked is van egy lehetőséged kívánni valamit. Mi legyen az?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése